SVINHUGG

Jan 7th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Svinhugg

Av Marianne Cedervall
Natur & Kultur 2008

Romanen utspelas på Gotland. En kvinnlig läkare har för åtta år sedan blivit lurad av en gammal god vän att ge sig i kast med dennes affärer och dennes kompanjoner. När de sugit ut all kraft och kompetens ur henne tvingar de henne att överlåta företaget till dem och kvar står hon med stora skulder. För att rädda sig själv och sin ekonomi tar hon en läkartjänst uppe i Norrland med mycket övertid. Så småningom lyckas hon betala sina skulder men ännu några år står hon kvar i kronofogdens register.

marianne cedervall

Hon möter en märklig kvinna på norrländska orten. En kvinna som uppenbarligen besitter onaturliga krafter. En grov och samtidigt mycket realistisk kvinna, som blir hennes bästa vän.

Den kvinnliga läkaren vill återvända till Gotland. Hon köper ett gammalt nedlagt kapell på ön och hon och hennes norrländska väninna flyttar in och börjar reparera och bygga om kapellet.

I närheten bor läkarens tre gamla kompanjoner som så vedervärdigt lurat henne på pengar. Hennes trollkona till väninna berättar hur man kan önska livet ur människor och de har gemensamt gått på en kurs i ämnet.

Det här är en härlig skröna, inte minst slutet, som mer målas ut som ett filmmanus. Det finns en frodig berättarglädje i Cedervalls roman. Jag vet inte om den saluförs som deckare eller inte. Oavsett detta ger Svinhugg ett par timmars glad läsning.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22