SVINDLARPRÄSTEN

Sep 11th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till SvindlarprästenAv Aleksander Motturi
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-304388-3, 391 sid

Detta är en rätt så allvarlig far- och sonberättelse där sonen försöker komma till rätta med att fadern var en notorisk sol-och-vårare, en människa som förvandlat sveket till skön konst och hämnden till något sakralt.

När romanen (och man bör kanske betona att det är en roman, trots den verkliga bakgrunden) är svindlaren ensam och övergiven, saknar medel till sitt uppehälle och har inte långt kvar i det jordiska livet.

Det låter som en Robin Hood-skröna, men har faktiskt bakgrund. Fadern bygger på Motturis egen far, en man oförmögen till stadiga relationer, fallen för stora gester, en människa som drar jorden runt och ger barnen storslagna presenter samtidigt som han inte klarar att betala deras hyra. Det är en undflyende gestalt vi får möta. Han talar stora ord om kärlek till barnen men det tycks bara vara het luft. Svårbegripligt. Sonens (Mottouris?) reaktioner är inte lättare att förstå: man hittar mitt i den faktiska berättelsen ett stråk av beundran för mannen som ”uppfann” den bedrägerimetod som sedermera utvecklades till de Nigeriabrev som hamnat i snart sagt var människas dator. Det handlade om att få någon att satsa en mindre mängd pengar för att i slutänden ta emot en stor förmögenhet.

Aleksander MotturiGenom att falskeligen utge sig för att vara präst tog han sig fram till klerikala högdjur och lyckades svindla dem på pengar och detta gick bra ända fram till dess alltsammans sprack i Växjö. Kyrkans män är inte bättre än vanliga syndare, är den slutsats man måste dra.

Det är sonen som berättaren och berättar med facit i hand. Fadern föddes fattig i Dar-es-Salaam i Tanzania och skildras som en överlevare som kommit på sned, en som både kan skylla sig själv och på världsordningen för att det gick som det gick. Lungcancerslutet kommer i grym ensamhet i Baroda i Indien.

Författaren vill förstå och plöjer igenom protokollen från domstolar och polisförhör. Det är ambitiöst men de svar, eller försök till svar, som presenteras är ambivalenta. Vem var egentligen mannen som kallade sig John Peter Daniels? Desperat – javisst, desperationen skiner igenom. Liksom den starka självkänslan som då också då urholkas och på något sätt förvandlas till avsky för det egna jaget. Kanske på grund av alla lögner, alla alias, alla bedrägligheter.

Aleksander Motturi föddes 1970 i Göteborg och lite märker man att han är filosof. Texten bärs fram av många röster. Boken är hans andra efter fjolårsdebuten med Diabetikern.

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22