SVINDLAREN

Nov 2nd, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till SvindlareAv John Grisham
The Raketeer 2012
Översatt av Kjell Walman
Inläst av Jens Hultén
Bonnier Audio 2013
ISBN 978-91-7433-212-4, 10 CD, 12 tim 40 min

Det här är en ovanlig Grisham-bok. Visserligen är huvudpersonen Malcolm Bannister advokat men när boken börjar sitter han inspärrad och straffad för ett ekonomiskt brott han inte begått. Han anser sig snärjd av FBI och det amerikanska rättsväsendet i stort och nu börjar han utarbeta en plan …

John GrishamDet känns som om mister Grisham haft mycket roligt när han skrivit denna skröna i vars botten det också ligger ett mord på en federal domare och dennes älskarinna, en gedigen avsky mot rättsvårdande instanser som använder sin makt för att efter eget skön vända svart till vitt och tvärtom.

Bannister kontaktar FBI och säger att han har kännedom om vem som mördade domaren och försvann med vad som fanns i det öppna kassaskåp som fanns i närheten av liken. Men han säger ingenting innan han blivit lagligt frisläppt, hamnat i vittnesskyddsprogrammet och fått nytt ansikte och identitet.

Härifrån förs lyssnaren/läsaren längs en vindlande väg där man inte har en blek om vart historien är på väg. Man anar att det handlar om ett genialt sätt att hämnas, ge igen, men hela tiden kommer nya pusselbitar som inte verkar passa ihop med de tidigare. Spänningen stiger och man blir allt mer förbryllad medan Grisham drar ännu en kanin ur hatten.

Det är egentligen en bok som vill protestera mot felaktigheter i det amerikanska legala systemet men eftersom Grisham är en berättare snarare än en propagandist lyckas han göra det som kunde ha blivit en pamflett till en mycket underhållande svindlarroman där stora pengar och skumt guld är ett par spänningshöjande ingredienser.

Mot slutet börjar man ana vad som är på gång. Då har Grisham vid sidan av en roadmovie som väl inte är så där alldeles extra intressant lyckats vända på hela historien ett grymt varv till.

Man skrattar till lite då och då – tills skrattet fastnar i halsen.

Jens Hultén har ett övertygande sätt att förmedla historien.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22