SVINAJAKTEN

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Svinajakten

Av Anna Bovaller
Norstedts 2009

Huvudpersonen är advokat i Stockholm, men har sitt sommarhus på Österlen. Där utspelar sig huvuddelen av denna debutdeckare med advokaten Petra Wester (som ska återkoma i fler böcker, utlovas det) som huvudperson. Nuförtiden är det sällan privatdeckare eller privatpersoner som utreder så ett par poliser i Simrishamn är också med i centrum. Och återkommer nog också i kommande böcker om man nu kan dra slutsatser av den spirande romansen som tydligen måste finnas med…

Ett myller av personer med komplicerade relationer tar ett tag att få grepp om. En arvtagare till en större egendom skjuts under en vildsvinsjakt: vådaskott eller mord? Grannar, familj, släktingar, affärsbekanta är alla inblandade på ett eller annat sätt. Jag önskar att 50-talsmodellen med namnlista i början av boken funnits med.

Anna Bovaller

Det är fler detaljer som påminner om 50-talsdeckarna. Visserligen finns nutiden med som en viktig del i händelseförloppet, men med små förändringar hade girigheten kunnat få utlopp på 50-talet också.

Trots ganska råa mord, och det obligatoriska action-slutet, så är detta ändå mer en mysrysare än en samtidskritisk samhällsspegel.

Debuterande Anna Bovaller är jurist. Är juristerna nu nästa grupp efter journalister och vårdpersonal att ta stor del i deckarutgivningen?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22