SVIKAREN

May 10th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till SvikarenAv Katarina Wennstam
Bonniers 2012
ISBN 9789100125493, inb, 379 sidor

Katarina Wennstam är nu inne på sin fjärde deckare. Hon har tidigare givit ut ett antal debattböcker. Egentligen är temat detsamma för alla dessa, men hon har som så många andra upptäckt att hon når fler läsare genom att ge ut kriminalromaner.

Hon skriver oftast om aktuella sociala problem i samhället, och då gärna ur en kvinnlig synvinkel. Men Svikaren är en mer könsneutral bok än tidigare. Det Wennstam tar upp är fotbollsvåld, homosexualitet inom idrotten och allmän homofobi. Brännbara, aktuella och ur alla synpunkter viktiga frågor att sätta luppen på.

En fotbollsspelare gör det otänkbara. Han byter klubb!!! Från ett stockholmslag till ett annat!!! Han blir givetvis hotad och hittas senare brutalt mördad. Naturligtvis riktas misstankarna mot huliganerna runt den klubb han lämnade.

Man får följa målsägarbiträdet Shirin Sundin, som företräder den mördades familj och kriminalinspektören Charlotta Lugn under utredning och rättegång. Fakta framkommer som gör att fallet inte är så självklart som det ter sig vid första anblicken. Shirin och Charlotta blir personligt involverade när utredningen styr åt oväntat håll.

För Katarina Wennstam är kriminalgåtan underordnad. Hon vill skriva om samhällsproblem, lyfta fram olika missförhållanden och fördomar. Det gör hon engagerat och bra. Genom karaktärerna kanaliseras många tankeställningar och läsaren får mycket att fundera på. Karaktärerna är hennes styrka. De lever och förmedlar den problemställning som respektive bok tar upp. Kriminalintrigen är som sagt ganska enkel, även den lever genom att den tillsammans med bokens personers agerande bildar debattämnet som Wennstam vill belysa.

NISSE SCHERMAN

Katarina Wennstam

Katarina Wennstam Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22