SVENSKA TENNISFÖRBUNDET: 100 ÅR

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Björn Hellberg (red)
Svenska Tennisförbundet 2006

Mina tenniserfarenheter är av diverse slag och iråkade: En gång för nu mer än fyrtio år sedan tillträdde jag tjänsten som extra extra adjunkt vid Båstads Samrealskola. Jag anlände långt innan terminen började och tillbringade en hel del spilltid på tennisstadion där svenska och australiska lagen tränade för att mötas i Davis cup Interzonfinal. Där framträdde Janne Lundqvist, Uffe Schmidt, Lennart Bergelin, Fred Stolle och Roy Emerson. ”Gamle” Bergelin var inte med i laget men tränade med de andra.

Solen gassade, banorna lyste tegelröda, havet utanför var blått och bollarnas ljud mot racketarna hade en alldeles särskild klang. På alla gator i Båstad spelade ungar tennis och alla härmade det speciella sätt att serva som Janne Lundqvist hade. När interzonfinalen sedan spelades, var det upprop i skolan. Vi hade ett gift par som gäster och de satt och såg på allt i svartvit teve. ”Hej då!” sade jag och gick till mitt förstajobb. När jag kom tillbaka hade gästerna rest. De skildes sedan och jag har aldrig återsett dem. Sverige förlorade med 0-5.

Så kom vi ett par år senare till Bjärred. På en tennisbana nära vårt hus spelades kvalificering till Båstad. En ungdomsspelare påstods vara extra lovande. Jag gick med fyraårige sonen och tittade. Summerade mina intryck: ”Han verkar inte så bra den där Björn Borg!

I Bjärred fick dottern en klasskamrat som hette Henke och var en klipsk kille. Han lyckades genomskåda mina usla trollerier på barnbjudningarna och berättade för alla hur jag gjorde. Den där förarglige men trevlige unge mannen växte upp till en av värdens allra skickligaste tennisspelare. Tjugo år efter Interzonfinalen i Båstad blev han hjälte när Sverige vann Davis Cup. I finalen besegrade denne Henrik Sundström John McEnroe, en fantastisk prestation.

Genom Skånska Deckarsällskapet fick jag kontakt med tennisoraklet och deckarförfattaren Björn Hellberg. En sommar bjöd jag över honom till Nordkoster. Hellberg som ideligen reser jorden runt och passar tåg- och flygtider, lyckades läsa fel på tidtabellen för Kosterfärjan. Misstaget förlängde hans och hans familjs besök med ett dygn – till vår stora glädje.

När jag nu läser Svenska Tennisförbundet: 100 år (Svenska Tennisförbundet), redigerad av tenniskännaren, författaren och TV-mannen Hellberg, har jag lätt att dokumentera mina ”tennisminnen”, Där finns t.ex. Centercourten i Båstad – ”en av tennisvärldens allra vackraste” – på en härlig bild av Kalle Eriksson, och där presenteras de som jag råkat se: Björn Borg, Lennart Bergelin, Jan-Erik Lundqvist, Ulf Schmidt, Henrik Sundström… Här finns egentligen allt om svensk tennis!

På omslaget visas Sveriges tre världsettor Mats Wilander, Björn Borg och Stefan Edberg. Boken är på 328 dubbelspaltiga sidor och innehåller ett bländande bildmaterial. I redaktionen medverkar Lena Dahlkild Berggren, GS-assistent på Tennisförbundet och Johan Porsbom, informationsansvarig på detsamma. Flera utomordentliga skribenter bidrar men det är den lysande stilsten Björn Hellberg som författat det mesta. Den tennisjournalistiska drömmen för denne gentleman och sportgigant är att ”på plats och ställe få rapportera om Sveriges första kvinnliga Grand Slam-triumf – förhoppningsvis ingen utopisk tanke.”

Boken är ett storverk, alltigenom nöjsam, välskriven och omfattande. Den är den givna presenten till alla som spelar tennis, eller tänker börja göra det!

JEAN BOLINDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22