SVENSKA MORD

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Jan-Öjvind Swahn
Ordalaget 2003

Det brukar komma böcker liknande denna lite då och då och de brukar dessutom innehålla redogörelser för fall som man läst om i alla de andra. I allmänhet emanerar de från Carl-Olof Bernhardssons texter i Brottets Krönika och hans övriga tegelstenar.

Swahn tar ett annorlunda grepp och går rejält bakåt i tiden. Här får vi lära oss hur det gick till när drottning lät ta livet av markis Monaidecso, hur mordet på Malcolm Sinclair skapade förutsättningar för Sveriges snöpligaste krig (och en omåttligt populär dikt) samt får författarens synpunkter på gamla sagolika kungamord. Där är han inne och trampar på Guillous marker, men kommer ut med högt huvud och hedern i behåll.

Det är lärt och roligt och inledningskapitlet är ett måste för alla historieintresserade konspiration steoretiker.

Sen dyker förstås Brottets Krönika upp. Då blir det inte lika roligt längre tillsammans med Silbodalsprästen, den mordiske skånske polismannen Tore Hedin, Hadjetlaché-ligan, Anders avrättning i giljotin och kärlekstragedin Sparre/Madigan. ”Sorge liga saker hända…” Nå, Swahn har vissa synpunkter som det inte går att förbise, men det mesta är väl känt sen decennier.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22