SVENSKA MONSTER OCH ANNAT OTYG

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

Av Henrik Johnsson, Stina Edelfeldt m.fl.
Paradishuset 1999

Det här är en antologi fylld av sällsamma historier ”om skrämmande och förunderliga ting”, som förlagsreklamen uttrycker saken. Boken innehåller elva noveller av författare som är tydligt roade av ämnet. Böcker av det här slaget är ju till för att skrämma folk, men läsarna vet ju att det bara är påhitt, så man får ta i för att få ångestsvetten att drypa.

Kanske är jag skadad av alla program i TV (Arkiv X, Millennium mm) som via bilder går direkt till maggropen, för jag har svårt att bli riktigt rädd av de här texterna. De måste ju först till hjärnan och analyseras innan den avsedda skräcken kan sätta in.

Det är välskrivet (skam vore det annars med författare som, förutom den nämnda, Hans Persson, Heidi Routsalainen, Richard Berghorn, Roland Mabo, Emil R.P. Andersson, Pål Eggert och Johan Hultgren som alla nått viss regional status) men nerven – var är nerven? Jo, kanske i Hans Arnolds teckningar. Då är vi tillbaka i bildernas påverkan av magmusklerna. Möjligen kan bristen på äkta rädsla också bero på att boken lästes i försommarljus. Skräck mår ju bäst av att manas fram när höstmörkret har sänkt sig djupt och vinden viner kring knuten.

BARBRO LINDBORG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22