SVENSKA KULTER

May 25th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Svenska kulterAv Anders Fager
Man av skugga förlag 2010

John Ajvide Lindqvist har prisats för kombinationen av övernaturlig skräck och realistisk svensk vardagsskildring. Skräck, klassiska vampyrer, spöken – hela gotik-kulturen – har placerats in i vår nutid. Och nu finns ytterligare en författare som lyckats med detta.

Detta är Anders Fagers debut, och en mycket lovande sådan, dessutom en bok som känns skriven av en mogen författare.

Boken är inte tjock, 221 sidor, och bör väl kallas för novellsamling. Men de olika berättelserna har varierande längd, ett antal korta kallade Fragment, som delvis hänger ihop, blandade med längre texter, där åtminstone en kan kallas kortroman, Mormors resa.

Anders FagerDen, och den inledande novellen Furierna från Borås, låter läsaren möta svensk och invandrad vardag, men allt eftersom berättelserna framskrider avslöjas allt mer avvikande och obehagliga detaljer.

Mer ska inte sägas här, bara att i det vardagliga (samt en novell i historisk miljö) döljs andra verkligheter. Titelns kulter är väl inte alldeles rätt ord, snarare är det fråga om parallella kulturer, sådana vi inte vill möta.

Skräckinslagen, lika väl som John Ajvide Lindqvists vampyrer och zombier, är inte det som fascinerar mest (men är fullgoda i sin genre) utan det är vardagligheten, den svenska nutiden. Flickorna från Borås är alldeles vanliga tonårstjejer på väg till dansafton på festplatsen i glesbygden. Mormor ska hämtas från det som en gång var Jugoslavien och hela familjen få en trygg ny hembygd norrut i Sverige.

Så om du har fantasier om att dina grannar inte är riktigt mänskliga kanske du inte ska läsa den här boken för då kommer du att grubbla ännu mer.

Ett påpekande som Anders Fager gör själv på den webbplats han driver, Gottick som mest ägnas åt dataspel, är att han inte är den Anders Fager som är skolchef i Örnsköldsvik, Bjästa (där ju svensk vardaglig hemskhet avslöjades).

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22