SVEKET

Feb 2nd, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till SveketAv Simon Scarrow
The Eagle’s Prey 2010
Översättning Anna Wall
Historiska Media 2011
IBSN 978-91-86297-73-1, 420 sid

Simon Scarrow föddes i Nigeria och bor idag i England. Han har tidigare arbetat som lärare och är nu författare på heltid. Scarrow säger sig alltid ha varit intresserad av antiken.

Sveket är den femte delen i serien om Silverörnen som handlar om Catos och Macros uppdrag på olika platser i romarriket.  De tidigare böckerna är översatta till många språk.

Simon ScarrowBoken utspelar sig år 44 e Kr och den romerska invasionen av Britannien är inne på sitt andra år. Soldaterna är krigströtta och befälhavaren general Plautius pressas av kejsaren, som kräver att legionerna en gång för alla krossar allt motstånd och införlivar Britannien i det romerska riket.

Centurionerna Macro och Cato är del av den svårt sargade Andra legionen och lyder under centurion Maximus (en centurion var den vanligaste officersgraden i romarrikets armé, och var normalt befälhavare för 100 soldater). Inledningsvis är deras uppgift är att säkerställa ett vadställe över floden Tamesis och lura in fiendens i en fälla. Men fienden undkommer. Utom sig av raseri beordrar Plautius att enheten ska decimeras (dvs. att ta ut var tionde man och låta de nio andra slå ihjäl honom) och de båda centurionerna tvingas att fly. De jagas av de egna och av fienden och försöker till varje pris att finna ett sätt att återvinna Plautius förtroende.
Berättelsen är indelad i korta kapitel där den övergripande handlingen varvas med strid och detaljerad action. Boken inleds med en beskrivning av den romerska arméns befälsordning och legionens sammansättning. Scarrow skriver flyhänt, och dialogerna är ofta både rappa och humoristiska.  Scarrow har gjort bra research och läsaren får en trovärdig inblick i det dagliga soldatlivet i det romerska riket. Men det blir väl mycket av tekniska detaljer om legionen och armén.

Jag lyckas därför aldrig engagera mig i soldaternas strider och orkar knappt ta mig till slutet. För den som däremot tycker om soldathandlingar och krigsskildringar kan nog boken vara läsvärd.

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22