SVEAVÄGEN

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Lars Åke Augustsson
Ordfront 2001

När man ser denna roman får man gärna intrycket att det är en deckare byggd på Palmemordet. Eftersom den kom ut samtidigt som 15-årsdagen av mordet förstärktes denna tro. Och den förre statsministern spelar en stor roll i romanen. Här finns en person som skulle kunna vara mördaren. Men där tar det stopp. Augustsson har skrivit ett slags politisk roman där läsaren nästan går vilse i labyrinten av människor och livsstilar från 50-tal framåt.

Palme pratade gärna om ”människorna” när han var ute i Sverige och detta noterar en av romanens huvudfigurer, trubaduren Åse-Marie, som slutar spela ”We shall overcome” för att i stället börja skriva egna låtar.

Romanen tycks handla om identiteter – de som måste sökas hos ett folk som tappat den efter det som inträffade på Sveavägen 28 februari 1986. Den är raffinerat skriven och man känner igen mycket i tillbakablickarna.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22