SVEAHÖVDINGENS BUDSKAP

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Mats G. Larsson
Illustrerad av Gunnar Brusewitz
Atlantis 2000

Mats G. Larsson är en utomordentlig historiker och dessutom en berättare av rang. Vi har ju fått flera sådana i Sverige på senare tid. Denna bok är en fantastisk skrift – åtminstone för oss som gärna tar en titt på gamla runstenar och försöker tänka tillbaka på vad de ibland kryptiska inskriptionerna försöker berätta.

Larsson har intresserat sig mycket för de kända Ingvarsstenarna och boken är berättelsen om jakten på Ingvar den vittfarnes rätta identitet. Den började för rätt länge sedan och olika svenska vetenskapsmän utförde detektivarbetet. Fast i början var det svårt, det storsvenska hjärtat bultade så hårt för osanningar och myter, att det som verkade rikligt ändå måste trängas tillbaka, kanske av tryck utifrån men också inifrån.

I bokens sista del är Larsson deckaren. Han har de tidigare pusselbitarna i sin hand, följer gamla kartor, söker i de gamla ätternas damm och läser sagorna. Han beskriver sina fynd med smittsam glädje och entusiasm och till sist har han hittat den försvunna stormansgården i Sörmland där sveahövdingen Edmund och hans son Ingvar bodde för tusen år sedan. Det är spännande läsning. En mycket bra populärhistorisk redogörelse. Kanske är Larssons slutsatser de riktiga, fast säker kan man ju aldrig vara när det gäller så gamla mysterier.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22