SVARTHUSET

Dec 4th, 2013 | By | Category: 2013-12 dec, Recension

Omslag till SvarthusetAv Peter May
L’ile des chausseurs d’oiseaux/The Blackhouse 2010/2011
Översättning Charlotte Hjukström
Modernista 2013
ISBN 978-91-7499-288-5, inb, 267 sid

Peter May är en framgångsrik skotsk författare och tidigare tv-man, numera bosatt i Frankrike. Efter att i flera år ha tillbringat flera månader varje år på öarna i Yttre Hebriderna i samband med en tv-serie har han senare använt miljön för att skriva en trilogi om Edinburgh-polisen Fin MacLeod, uppväxt på Isle of Lewis, och som utspelar sig där.

Första delen fick ingen engelsk förläggare utan kom först ut i Frankrike, men strax efter tog ett nytt engelsk förlag sig an den engelska utgivningen. Det är denna bok som nu fått Peter May att introduceras på svenska (i alla fall har jag inte hittat något annat översatt).

Peter MayBoken blev en stor framgång och har fått flera priser, bl a amerikanska Barry Award som 2013 års bästa kriminalroman. Vilket förstås förlaget påpekar, tillsammans med lysande recensionsutdrag på baksidan.

Sådant kan göra en misstänksam, men jag vill också hylla honom. Men inte som ”klockren mordthriller” som Daily Express skriver. Nej, bättre än så: en beskrivning av en miljö och kultur som vi inte känner så väl, en beskrivning av en barndom och en berättelse om den lokala traditionen att på en isolerad klippö varje år skatta 2 000 ungar av havssula för att de ska bli den lokala delikatessen. Tolv män riskerar livet i två veckor, inte för rikedom utan för att så har man alltid gjort.

Visst finns här mord. Ett lik hittas i Edinburgh men fallet är olöst. Så hittas ett lik, hanterat på samma sätt, på Lewis. Polisen Fin MacLeod, som är sjukskriven på grund av depression efter att hans åttaårige son dött i en olycka, kallas in av polisens datasystem eftersom han var ansvarig för första modet och dessutom kommer från ön. Och han kände mordoffret, som mobbade honom redan fösta dagen i skolan.

Motvilligt åker han iväg, mycket lite välkomnad av den lokale kriminalchefen. Vi får i vartannat kapitel följa hans arbete kronologiskt, i vartannat hans minnen från uppväxten.

Visst är mordutredningen spännande, och kriminalgåtorna vrider och vänder på sig, och finalen är högdramatisk. Men barn- och ungdomsskildringarna ger så mycket mer och ger en bättre bild av människan Fin, Fionnlagh på gaeliska, det lokala språket som man inte när han växte upp fick tala i skolan.

Miljö och fundamentalistisk kristendom påminner en del om laestadianismen i Sverige. På söndag får man inte göra något.

Men nu har förstås den moderna tiden kommit också hit.

Jag har en liten invändning men den kan jag inte framföra här eftersom det skulle avslöja för mycket. Läs boken i stället.

LEIF-RUNE STRANDELL

Peter Mays webbplats: http://petermay.co.uk

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22