SVARTE PETTER

Oct 31st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Svarte PetterAv Lars Pettersson
Recito förlag 20013
ISBN 978-91-7517-424-2, danskt band, 327 sid

För ett år sedan fick Lars Pettersson Deckarakademins debutantpris för Kautokeino, en blodig kniv. Ett mycket välförtjänt pris. Många väntar på en fortsättning, men i år kommer han i stället ut på ett annat förlag med en annan historia. Och denna gång går resan inte norrut utan söderöver.

Huvudperson är en namnlös man (men vi får veta hans smeknamn) som arbetar som säkerhetskonsult och varuhusdetektiv. Han har gått polisutbildning men har väl inte alltid betett sig korrekt. Nu får han ett uppdrag åt en stormarknad att kolla varför det är så mycket svinn. Det ska vara hemligt men alla i varuhuset och dess omgivning vet redan från början varför han är där. Han behöver pengarna och tar jobbet.

Det finns mycket som är skumt där och han försöker gardera sig. Dock kommer ett annat problem i vägen: en ung kvinna ber om hans hjälp för hon är rädd för sin exman som hotat henne. Han har precis rymt från fängelse och visserligen har hon skyddad identitet men är ändå rädd. Han lovar, men sonen blir bortrövad.

Han får dåligt samvete, lovar att hjälpa till när man får reda på att sonen finns i Grekland. Tillsammans med mammans syster reser de med bil genom östra Europa ner till ön nära det heliga berget Atos där munkarna bor.

Det blir en strapatsfylld resa, på många sätt, och de lyckas till sist att hitta pojken. Han tar sig hem, till varuhuset och avrapporteringen. Mor och son är försvunna, på hemlig adress.

Lars PetterssonDet är spännande, i början lite småspännande, senare stegras problem, våld, komplikationer med människor, väder och natur. I Kautokeino var det mycket problem med snö och kyla, i denna bok är det höst och vinter och även i Grekland är det kallt, och det kan Lars Pettersson skildra.

I grunden är det en skildring av en människa som hela tiden funderar över sig själv och sina bevekelsegrunder för att handla som han gör. Han iakttar omvärlden och försöker förstå. Kanske lär han sig något om sig själv på vägen.

Det blir många funderingar och iakttagelser, som ofta fungerar som egna noveller. Välskrivet, överraskande och, alltså, spännande, ibland så mycket att jag måste ta en paus. Det är mycket att oroa sig för, och hur alla de små och stora problemen och känslorna ska få en lösning.

Författaren har avslöjat att han funderar på en serie romaner där rättssamhällets arbetare i de nedersta skikten är huvudpersoner, här säkerhetskonsulten. Jag ser fram mot dem lika mycket som jag väntar på mer från Kautokeino.

Han skulle mycket väl ha kunnat få debutantpriset för den här boken.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ett smakprov på hur Lars Pettersson skriver i boken finns som “novell” här, en ögonblicksskildring från en enklare krog i Köpenhamn (innan resan söderöver startar).

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22