SVARTA VATTEN

Jan 31st, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Svarta vattenAv Attica Locke
Black Water Rising, 2009
Översättning Ia Lind
Leopard förlag, 2014
ISBN 978-91-7343-523-9, inbunden, 377 sidor

Det är är en av de bästa originaltitlar jag sett. Även den svenska titeln är kongenial.

Under 2014 kom den amerikanska rasismen upp på dagordningen igen, med flera dödsskjutningar av unga svarta män. Nu finns en afroamerikansk president, men polisens attityder är inte överallt rasneutrala.

Att vara en svart man i ett fördomsfullt och delvis fortfarande segregerat södern, här i Texas, är det som hela tiden finns i centrum av historien som berättas. Huvudpersonen är en ung, svart, advokat vars fru väntar sitt första barn. Jay vill vara brottmålsadvokat men försörjer sig i bästa fall hjälpligt med att driva olika ärenden åt stadens fattiga, färgade befolkning. Även när han vinner ärendena så kan hans klienter knappast betala, så även annat än kontanter tar han emot.

Berättelsen inleds med att han utnyttjar en sådan betalning, en ”romantisk båttur” som en klient kan erbjuda när Jays fru fyller år. Med mat, dryck och egen musik ger de sig ut på den smala flod som rinner genom Houston ner till hamnområdet. Båten är gammal, liksom skepparen ombord, och lyx är det inte frågan om.

Men det är i alla fall ett firande. Det avbryts när de hör en kvinnas rop på hjälp och två skott, och efter en stund kan Jay hjälpa en vit kvinna ombord. Hon vill inte säga mycket, men de kör henne till polisstationen och lämnar henne på trappan.

Något stämmer inte, känner Jay.

Och så är det. En vit man hittas skjuten ungefär där de hörde skotten. Polisen saknar ledtrådar. Jays fru vill att han meddelar polisen, men båtens ägare vill inte att det kommer fram att han tillåtit en chartertur på otillåten tid. Och Jay själv misstror polisen, för under sin studentaktivisttid anklagades han för att ha anstiftat upplopp och medverkat till mord. Med nöd och näppe frikänns han efter rättegång, lämnar den aktiva medborgarrättsstriden, gör klart sina studier i juridik och saknar sin älskade, en vit student.

Berättelsens nutid är 1981, och aktivisttiden slutet på 70-talet. Vietnamprotesternas tid, Svarta pantrarna, Stokely Carmichael finns aktivit med i en sidoroll. Jays käresta från då har återkommit till Houston och efter en politiskt aktiv tid i Washington blivit borgmästare.

Jays roll i historien är dels den motvillige utredaren av vad som hände kvinnan han räddade och vad skotten egentligen handlade om (fast han brutalt och med mutpengar uppmanas att inte tänka mer på saken), dels dras han in i hamnarbetarstrejk där rasmotsättningar spelar en stor roll.

Olja är Texas liv, och en strejk som stoppar oljehandeln slår hårt mot stadens, statens och hela USAs ekonomi. Borgmästaren försöker ena.

Mer ska jag inte säga om innehållet. Den vane thrillerläsaren förstår ganska snart vilka det är som är de verkliga skurkarna, snabbare än den lokalt blinde Jay, men det spelar alls ingen roll för spänningen. Vi följer historien genom Jays liv nu och då, och känner hur det är att ständigt vara utsatt för diskriminering. Att vara advokat räcker inte för att bryta barriärerna.

Detta är en debut, men Atticka Locke är ingen nybörjare som skribent för hon är manusförfattare till flera amerikanska filmbolag. Lyckligtvis har hon inte fallit för den frestelse som lockar att få breda ut sig utan har hållit berättelsen i strama tyglar. Andra debuterande manusförfattare till film och tv har kommit med dubbelt så tjocka debutantverk.

Det är en spännande thriller, men ändå mer en inkännande sydstatsskildring. Läs den för båda sakerna, underhållning med ett verkligt samhällsengagemang.

Hon har gett ut två böcker till, hoppas att förlaget håller koll.

LEIF-RUNE STRANDELL

Attica Locke

Attica Locke. Foto Jenny Walters

Författarens webbplats: http://www.atticalocke.com/

 

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22