SVARTA LÅDAN

Nov 11th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Svarta lådanAv Michael Connelly
The Black Box 2012
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-305054-6, inb, 367 sid

1992 var ett oroligt år i LA. Harry Bosch och en kollega tvingas fara runt mellan mord och dråp och göra snabbutredningar. De kommer till en mördad kvinna, en dansk journalist, Anneke Jespersen. Bosch tvingas lämna mordplatsen med en känsla av att han borde fått slutföra utredningen. De som tar över skriver snabbt av ärendet.

Så flyttar handlingen fram till 2012. Bosch är placerad i en cold case-grupp, som får det gamla mordet på Anneke Jespersen på sin lott. Han börjar undersöka fallet och hittar flera ledtrådar som man inte följt upp. Envis som en terrier följer Bosch flera spår. Den svarta lådan innehåller osorterat matersial från den tidigare utredningen. Han söker upp personer som var med 1992, som medlemmar i National Guard. Hans chef vill att han snabbt ska avsluta fallet för att statistiken ska bli bra, men Bosch går vidare, på sin fritid  när så behövs.

Michael ConnellyHans misstankar riktas mot en grupp från samma samhälle. Han åker till orten, ställer frågor och skrämmer den skyldige.

Ett nytt mord följer. Bosch blir fasttagen, fängslas i ett uthus men lyckas mirakulöst komma loss och ta sig ut. Ett blodigt slut följer.

Varför klagar jag inte över att boken är lång, 368 sidor? Connelly lyckas hålla ihop sin historia, kloncentrerar sig på mordutredningen. De utvikningar han gör, t.ex. när han skriver om förhållandet till sin tonårsdotter, stör inte utan blir ett behövligt och ofta roande avbrott.

Efter att jag gjort ett längre upphåll i mitt läsande av Connellys böcker om Harry Bosch är det roligt att återupptäck honom. Inser att Connelly är värd de lovord han fått under åren.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22