SVARTA KORPAR ÖVER VILLETTE

Apr 11th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Svarta korpar över VilletteAv Ingrid Hedström
Alfabeta 2013
ISBN 9789150113631, inb, 432 sidor

Ingrid Hedström har gjort det igen. Överträffat sig själv. Från att ha skrivit några av de bästa svenska kriminalromanerna på 2000-talet har hon återigen tagit ett steg framåt. Den sjätte delen om undersökningsdomaren Martine Poirot i den fiktiva staden Villette i det verkliga landet Belgien lämnar ingen besviken.

Författaren anlägger sin vana trogen europeiskt historiska och politiska aspekter i intrigen till den nya romanen. Hon har flyttat fram handlingen några år jämfört med de tidigare böckerna. Nu befinner vi oss under slutet av 2010-talet och den isländska bankkraschen är en viktig beståndsdel i den intressanta och komplicerade men ändå självklara intrig som Hedström har skapat.

Vi får följa med bakom bankkulisserna och vi får även en snabbtitt i modevärldens hårda djungelmiljö. I spåren efter den isländska ekonomins fall hittas en världsberömd modell mördad. Fallet hamnar hos Martine Poirot som har återupptagit sitt yrke efter mer än tio års frånvaro. Hon har varit hemma med sina tvillingar, bosatt i Uppsala där hennes man har innehavt ett uppdrag. När hon återvänder kastas hon direkt in i hetluften. Förutom mordfallet får hon i uppdrag att utreda om den isländska banken har förskingrat småspararnas pengar i Belgien. Naturligtvis hittar hon samband mellan de två utredningarna.

Ingrid Hedströms allra största styrka är att hon låter historieberättandet få ta sin egen tid. Hon hastar inte iväg med actionscener och annat för att driva historien framåt. Det låga och angenäma tempot gör att varje miljö, varje människa blir omsorgsfullt och fantastiskt väl beskriven. Hon är en mästare på gestaltningar vilket gör att minsta bifigur får ta sin tid och sin plats i boken, allt blir mycket levande.

Att författaren är inspirerad av äldre pusseldeckare är ingen hemlighet. Anspelningar till Maria Lang och Agatha Christie har varit lätta att finna i de tidigare böckerna. Nu frångår hon detta något. Pusslet är ganska lätt att lägga. Man blir snart på det klara med vem som är huvudmisstänkt, och författaren tar därför konsekvensen av detta och avslöjar tidigt vem som är skyldig. Det gör ingenting, boken behåller sin spänning som är förvånansvärt hög trots det låga tempot.

Det är många namn att hålla reda på, både belgiska och isländska. Därför är det bra att där finns en förteckning över alla dessa. Men varför placera den sist i boken. En aningslös läsare upptäcker inte detta förrän det är för sent.

Enligt ett förlagsmeddelande arbetar Ingrid Hedström nu med en ny serie böcker som ska utspela sig kring gruvdistrikten i Dalarna. Man kan ju undra om Martine Poirot kommer att finnas med på ett hörn och om det är kriminalromaner som hon har tänkt fortsätta med.

NISSE SCHERMAN

Ingrid Hedström

Ingrid Hedström. Foto Peder Lingden

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22