SVARTA HUSET

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Stephen King och Peter Straub
Black House 2001
Översatt av John-Henri Holmberg
Bra Böcker 2004

Sjutton år efter samarbetet som resulterade i Talismanen åstadkom King och Straub en lika mastig fortsättning. I Talismanen var Jack Sawyer 13 år gammal och fick uppdraget att resa till det svarta huset i Kalifornien för att hämta det magiska föremål som inte enbart skulle rädda hans döende mor utan dessutom hennes dubbelgångare i parallellvärden Territorierna.

I Svarta huset (förtjänstfullt översatt av John-Henri Holmberg) har 13-åringen inte bara växt upp och blivit polis, han har också hunnit pensionera sig och finns nu i delstaten Wisconsin. I den ytligt sett mycket idylliska staden French Landing härjar en seriemördare som angriper barn, förgriper sig på dem, dödar dem och ägnar sig dessutom åt kannibalism. Mördaren går under namnet Fiskaren. Polisen står maktlös och i desperation kallar de in Jack Sawyer.

Det blir givetvis inte ett lätt uppdrag. Fiskaren skickar Sawyer en sko som innehåller en barnfot. Återigen ger sig Sawyer iväg till Territorierna och fattar att bakom Fiskaren finns den superonde Röde Kungen.

Holmberg är rätt person för försvenskningen av denna kombinerade deckare och fantasyroman. Han känner Dickens och Poe tillräckligt väl för att hitta de rätta orden. Dessa författare är bara ett par av de referenser som King och Straub använder sig av och huvudpersonens efternamn är säkert inte heller valt av en slump.

Egentligen har jag bara hittat ett fel med Svarta huset, en egenskap som boken delar med föregångaren Talismanen: storleken, omfånget. Det är nästan omöjligt att ligga och läsa utan att få kramp i armarna.

ÅSA PETTERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22