SVARTA ÄNKAN

Apr 23rd, 2019 | By | Category: 2019-04 apr, Recension

Omslag till Svarta änkanAv Johanna Mo
Forum, 2019
ISBN 9789137153568, inbunden, 373 sidor

Efter några års uppehåll återkommer Johanna Mo med en ny kriminalroman, denna gång om invandrarpolisen Jakob Khalil. Jag var tämligen förtjust i hennes tidigare böcker, men blir tyvärr lite besviken på denna.

Här finns mycket som är bra. Allra främst blir jag förtjust i huvudpersonen Jakob. Han får gärna återkomma. Däremot är intrigen alltför konstruerad och ofattbart osannolik. Jag kan naturligtvis inte spoila med att avslöja mordmotiv etc, men jag kan avslöja att jag inte köpte den delen av boken.

En känd fotbollsspelare blir mördad. I lägenheten befinner sig också hans gravida fästmö Katja. Hon blir misstänkt och häktad. Hon kallas för Svarta Änkan i pressen på grund av sitt tidigare hårda och vilda liv. Hon hängs ut i pressen och blir trakasserad i fängelset. Jakob däremot tvivlar, men ingen annan.

På klassiskt cowboymanér blir han den ensamme utredaren utanför polisens regler och anvisningar. Fler mord begås och Jakob anar ett samband, men ingen annan. Är det en seriemördare lös, som ger sig på gravida kvinnor? Misstankarna riktas mot en medlem i Scabbers, ett motorcykelgäng. Jakob tvivlar naturligtvis.

Parentes. Scabbers har en råtta på sina jackor och säger sig hata AIK. Jag får inte ihop det.

Tyvärr är hela historien ganska naiv och förutsägbar. Jag vet att Johanna Mo kan bättre. Jag har sett det. Nya tag, gärna med Jakob Khalil i huvudrollen efterfrågas.

NISSE SCHERMAN

Johanna Elisabeth Mo är en 43-årig författare. Hennes första roman utgavs 2007, och sex år senare publicerades hennes första deckare, Döden tänkte jag mig så. Den handlar om kriminalkommissarien Helena Mobacke. Två deckare i samma serie utgavs 2014 och 2015. Den nu aktuella boken, Svarta änkan, är en fristående deckare. 

Huvudpersonen Jakob Khalil arbetar som polis. Han har skuldkänslor efter att ett vittne i ett tidigare fall tog sitt liv rakt framför hans ögon, och hans anseende i polishuset har påverkats. När en populär fotbollsspelare mördas i sitt hem får Jakob hand om fallet. Allt pekar på att det är mannens gravida fästmö som dödat honom, för i den låsta lägenheten fanns bara de två. Hon var nedblodad, uppträdde förvirrat och mindes inte vad som hänt. Fästmön får öknamnet Svarta änkan när hon hängs ut i pressen och hon trakasseras av vakterna i häktet.

Jakobs kollegor vill avsluta utredningen medan Jakob däremot känner att något inte stämmer, men han lyckas inte övertyga någon annan. Flera mord begås under de kommande veckorna där gravida kvinnor är inblandade och Jakob tror att det handlar om samma mördare. När ingen kollega vill lyssna på honom, tar han semester för att på egen hand hitta den seriemördare som han tror härjar i Stockholm. Vad är motivet till morden? Jakob tar genvägar han inte borde och han hotas till livet och jakten på mördaren blir en lek som mellan katt och råtta.

Polisen Jakob Khalil är en person som väcker sympati. Han är som vanligt folk och har bakom sig en traumatisk separation som ledde till att hans f.d. hustru tog med sig barnen och flyttade till södra Sverige. Han saknar barnen och har konflikter både privat och på jobbet. Ändå är han i grunden optimist.  Mos beskrivning av honom gör honom levande.

Mo skriver bra med högt tempo och energi i replikerna, även om handlingen ibland blir lite väl konstruerad. Alla andra poliser ter sig fyrkantiga och rigida och det är bara Jakob som inser hur det verkar ligga till. Han agerar på egen hand på ett sätt som borde strida mot hans professionalism och hans egen rättsuppfattning. Författaren lägger ut olika villospår för läsaren och spänningen är hög genom hela boken.

En underhållande deckare!

LARS-ERIK HOLM

Johanna Mo

Johanna Mo. Foto Caroline Andersson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22