SVARTA ÄNGLAR

Nov 11th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Svarta änglarAv Rebecca Chance [pseud för Lauren Henderson]
Bad Angels 2012
Översatt av Annika Sundberg
EA Förlag 2013
ISBN 978-91-8751-902-4, 471 sid

Lauren Henderson har som Rebecca Chance, författaren med ”spännande romantikböcker” som specialitet, har hamnat högt på amerikanska bestsellerlistor, troligen för de sexskildringar som sägs vara lustfyllda. Undra på att man blir nyfiken när en av dessa många böcker nu kommer ut på svenska.

Och det blev överdåd. Spelplatsen är en superlyxig fastighet i Londons Docklands – Limehouse Warf – fylld av sådana som skaffat sig miljarder genom att vara filmstjärnor, superskurkar eller avhoppade CIA-agenter. De flesta har plastikopererat sig av olika Rebecca Chancemen godtagbara skäl. När boken börjar är det jul och de som stannat kvar i huset beslutar sig för att anordna alla julfesters moder. Givetvis går det åt fanders när utpressare och mördare dyker upp och tar över kommandot från tomten. Dessutom är fruntimren kåta och tar initiativ. Jag blev aldrig på det klara över om Chance driver med läsaren eller med genren.

Det är tänkbart att Henderson/Chance använt bitar ur sitt eget liv när hon skrev denna skröna. Hon växte upp i en av Londons rikare stadsdelar, levde en tid i sus och dus med konstnärer i Toscana och har arbetat som dansare på den beryktade baren Coyote Ugly i New York.

Avsikten tycks vara att spela på läsarnas fördomar. Det är kanske där det spricker för mig, jag vill inte tro att jag är så fördomsfull.

Och visst … damen kan skriva och undan går det. Personerna i boken är var och en på sitt vis karikatyrer, skojiga förvisso, men ändå så skruvade att man blir matt. Den här storyn hade jag gillat som långnovell på 40 sidor, men drygt 470 blev bara för övermäktigt.

JAN NYGREN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22