SVART STJÄRNA

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Maria Küchen
Forum 2004

Denna roman skulle lika gärna ha kunnat hamna under mellanrubriken ”Science Fiction” för gränsdragningen är ganska hårfin. Det är dessutom en direkt fortsättning på Maria Küchens bok Harhjärta, som slutade med att New Age-häxan Hedda slogs ihjäl av nynazisten Jerry.

Här cirkulerar berättelsen kring Ljung, Heddas 25-åriga dotter som är typisk underklass, kriminell och med fosterhem i bakgrunden. Till råga på allt har hon mediala egenskaper. Polisen blev intresserad när hon förutspådde moderns död. Det kan man till nöds gå med på; svårare är det att begripa hur tjejen snackar. Visst finns alla modeorden men emellanåt är det som att läsa Hegel eller Wittgenstein.

Det synska tycks också spricka. Ljung anar utan att begripa att det är moderns mördare som massmördar på Arlanda. Och det finns mer att förundras över. Romanen är 267 sidor lång, men Küchen försöker tränga in berättelser som tillsammans skulle kräva det tredubbla.

Ibland känns det spännande, men så kommer den där krampaktiga viljan att ta till skohornet för att pressa in mer och då försvinner thrillerkänslan. Sorry.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22