SVART SOMMAR

Jun 26th, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till Svart sommarAv M. W. Craven
Black Summer, 2019
Översättning Gabriel Setterborg
Modernista, 2021
ISBN 978-91-7893-810-0, inbunden, 400 sidor

En ung kvinna dyker upp hos polisen och anmäler att hon under flera år hållits fången av en okänd man. Illa nog, men polisen får också annat att fundera på. Kvinnan har varit död i åratal och fadern har dömts till livstids fängelse för mordet på henne. 

Med den spelöppningen är bladvändandet i gång i M W Cravens nya roman. Har polisen tagit fel och lagt grunden för både ett justitiemord och ett utdraget lidande för den unga kvinnan? Eller försöker en ovanligt slipad mördare bluffa sig ur fängelset?

Historien artar sig snabbt till en duell mellan den livstidsdömde mannen, den medialt högprofilerade stjärnkocken Jared Keaton, och den polis som starkast bidrog till domen, kriminalinspektören Washington Poe (med en hund som heter Edgar!). Poe är upptagen av en del privata nojor, men får hjälp att fokusera på utredningen av ett par ovanligt lojala chefer och en briljant ung analytiker. Å andra sidan motarbetas Poe energiskt av kollegor som vittrar karriärmöjligheter när en syndabock ska utses för att en man dömts till fängelse för mord på en livs levande person.

Allt detta sker i grevskapet Cumbria längst upp i nordväst på gränsen till Skottland, känt för romantiska skildringar av det engelska sjödistriktet men lite avsides beläget i kriminallitteraturen. Gamla byar och kvarnar, skogspartier och hedar som piskas av sol och regn ramar in berättelsen och ger den karaktär. 

Det finns en del inslag i romanen som liknar allmängods. Poe hör till en bred och lite dyster kategori av problemtyngda manliga problemlösa i medelåldern och den unga analytikern förenar intelligens med social tondövhet och möjlig autism på ett sätt som börjar kännas bekant.

Men detta är snabbt förlåtet. Craven skriver bra och har hittat ett upplägg som bokstavligen gör det svårt att lägga ifrån sig boken. På vägen får läsaren inblickar i avancerad köks- och laboratorieteknik varvade med magstarka morddetaljer. Den som vill få nya tips på hur man omärkligt forslar undan en kropp har en del att hämta i boken, likaså den som vill ordna en retur från dödsriket som övertygar myndigheter och massmedier. Dessutom har slutet på duellen mellan Keaton och Poe en psykologisk twist som gör den särskilt minnesvärd.

PÄR ALEXANDERSSON

M. W. Craven

M. W. Craven. Foto Julie Winspear

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22