SVART SOM SYNDEN

Jan 8th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Svart som synden

Av Stephen Booth
Dying to Sin 2007
Översättning Carla Wiberg
Minotaur 2008

Detta är den åttonde boken med poliserna Ben Cooper och hans chef Diane Fry. De har det inte lätt med varandra, och den lantliga miljön, som Ben kommer från, passar inte Diane. Det är denna inbyggda konflikt runt modernt engelskt lantbruk som är det verkligt fascinerande med berättelsen.

En bondgård har sålts och ett gäng inhyrda utlänningar från det gränslösa EU, möjligen inblandade med en del som inte borde vara här, har uppdraget att förvandla den nedgångna gården till ett modernt boende för en rik stadsfamilj med hästintresserad dotter. Under arbetet hittar den ende engelsmannen, en ung man som jobbar ihop extrapengar under sommarlovet från universitetsstudierna, en död människa, och efter ett tag ytterligare en.

Det är svårt med identifieringen, lokalbefolkningen, och den pensionerade bypolisen, är inte precis hjälpsamma, och gårdens siste ägare, dement och boende på ett hem ochg knappt medveten om att han sålt gården, är inte heller en källa till information. Men det finns rester efter de boende, och en del andra märkliga fynd.

stephen-booth

Eftersom detta är en polisroman får vi förstås gåtornas lösning, och de är ganska annorlunda än vad läsaren kunde ana (om han inte är kunnig inom ett speciellt område, vilket ska inte avslöjas här utan det får intresserade läsa sig till).

Minotaur har ju lyckats väl med brittiska kvalitetsdeckare. Så också denna. Stepgen Booth är väl inte den som blivit mest känd, och kanske är denna inte den allra bästa av honom, men han är väl värd en bekantskap.

Och kulturkrockar mellan modernt stadsliv och avfolkningsbygd finns ju på många håll.

LEIF-RUNE STRANDELL

Stepgen Booths webbplats: http://www.stephen-booth.com/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22