SVART SNÖ

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Lars Bern
Kalla kulor förlag 2006

Den här boken skall man inte läsa för att det är en speciellt spännande thrillerintrig (även om det visst finns spänning) utan för att den ger en (förhoppningsvis sann) inblick i de mäktigaste finanskretsarna och något om den politiska – socialdemokratiska – makten.

Till skillnad från andra som velat visa de kapitalistiska makthavarnas sätt att agera har Lars Bern förstahandsinformation; han har tillhört de kretsarna. Och det är inte att ta miste på var han står.

Det är alltså inte den vane thrillerförfattaren eller personskildraren som vi märker. En driven förlagsredaktör hade nog kunnat både banta boken och få den koncentrerad till de två huvudspåren i berättelsen.

Även om det inte handlar om terrorister eller om planlagda mord så finns det många döda och ekonomisk brottslighet. Boken inleds med att ett raffinaderi i Göteborg exploderar. Det beror på underlåtenhet från ägarna, de ansvariga för driften har förgäves pekat på farorna men det skulle ju bli dyrt. Naturligtvis är det inte de som sitter på pengarna som pekas ut i undersökningarna utan skulden läggs så långt ner i hierarkin som möjligt. Greenpeace spelar en hjälteroll, men den riktigt motvillige hjälten är en påläggskalv inom den mäktigaste finansiella sfären, chef för ett storföretag. Han kommer från enklare förhållanden, har gift sig med dottern till en i sfären och slits mellan att göra vad han anser rätt och vad som förväntas av en påläggskalv: håll tyst och gör som familjeöverhuvudet säger.

Det mest intressanta är att försöka räkna ut vilka som i dagens Sverige döljer sig bakom namnen i boken. Lägenhetsrenoveringar à la Skandia finns med, och miljonärer som debiterar hyra för eget matsilver vid representation i hemmet, andra småttigheter att förtiga.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22