SVART NÅD

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Dennis Lehane
Prayers for Rain 1999
Översatt av Ulf Gyllenhak
Bonniers 2005

Det är nutid och en ung kvinna, Karen, faller ner från ett höghus i Boston. Privatdetektiven Patrick Kenzie, som hon anlitat för att värja sig mot hot från en främmande man, misstänker elakt spel. Tillsammans med kollegerna Angie och Bubba (gissa om han är en gammal kommandosoldat) börjar Kenzie nysta i en som det visar sig komplicerad härva kring en familjs förflutna.

Det framgår att även i de bästa familjer kan föräldrar ställa till det för sina barn, något de får betala för senare i livet när barnen blir stora nog att hämnas. 500 sidor och många lik senare nås den rätt förutsägbara lösningen på gåtan vem som gjorde det. Men som Lehanes växande fan club kunnat konstatera efter att ha läst andra bättre utgåvor som Rött regn och framförallt den geniala Patient 67 kan han skriva och förmår hålla spänningen uppe rakt igenom.

Så många onödiga ord spiller han inte på miljö- och personteckning, denne 2000-talets Spillane. Men det duger bra som otrevlig helgläsning om psykopater.

MATS JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22