SVART KRABBA

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Jerker Virdborg
Norstedts 2002

Om författare haft lite mer känsla för det obestämbara som brukar kallas timing skulle jag troligen ha höjt den här romanen till skyarna. Men han gör samma fel som svenska TV-författare som skriver komik. Ett par meningar för mycket och skrattet dör.

Virdborg kom i fjol med den uppmärksammade novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt och även här håller han hårt i språket.

Svart krabba handlar om ett land (kanske Sverige) som befinner sig i krig. Läget är minst sagt skarpt, man har hela tiden känslan av att fienden har övertaget och den känslan av paranoja överförs till läsaren. Fyra män måste i fruktansvärt kallväder gå över isen för att överlämna fyra kapslar med okänt innehåll till en sambandscentral. Denna livsfarliga operation har kodnamnet Svart krabba. Men de fyra känner inte varandra, vet inte om de kan lita på varandra.

Fast innan dess har det gått många, många sidor av en uppladdning med rätt filmiska beskrivningar. Och färden över isen för fler bekymmer med sig, skador och öppet hotfullt vatten. Det blir lite väl mycket av det onda.

Men som en allegorisk beskrivning av ett samhälle, där medborgaren saknar orienteringspunkter och tappat greppet om vad som händer, är alldeles utmärkt.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22