SVART INKA

May 10th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Svart inkaAv Ingrid Boström
Butterfly Med 2012
ISBN 9789163703584, Inbunden, 299 sidor

Författaren har fått ihop en hiskelig, dramatisk och händelserik historia om brottslighet och korruption i Sydamerika. Närmare bestämt är det Peru och Chile som är skådeplatsen, och då speciellt trakterna kring Inkaleden.

Tre unga flickor vandrar leden och försvinner spårlöst. Fler försvinnanden följer och det är nästan bara svenska kvinnor det gäller. Eva, mamman till en av flickorna litar inte på polisens agerande och reser till Peru för att själv leta tillsammans med sin väninna Cecilia Tornudd som vi träffat tidigare i Boströms böcker. Letandet blir blodigt, våldsamt och actionfyllt.

Ingrid BoströmKaraktärerna i boken är klart indelade i onda och goda. Alla sydamerikaner, nästan utan undantag, tillhör de onda och korrumperade. Svenskarna är mestadels goda. Trovärdigheten är m a o inte speciellt hög. När dessutom sökandet efter flickorna får framgång nästan bara genom tillfälligheter blir det allt mer osannolikt.

Nu behöver det för all del inte vara så att slumpen inte får förekomma i thrillers, tvärtom – men jag kommer på mig själv att bli lite irriterad på att man t ex finner en av de försvunna flickornas båda örhängen – var för sig – mycket långt ifrån varandra – av ren tillfällighet!!!

Grundhistorien i boken är inte så tokig, men en rejäl bearbetning av en erfaren redaktör hade krävts för att få boken att lyfta. Ingrid Boströms intentioner är goda, men man ska aldrig underskatta professionell hjälp.

Jag önskar mig fler gestaltningar, inte så klara gränser mellan ond och god samt lite vila mellan actionavsnitten. Att författaren är väl insatt i den sydamerikanska miljön är tydligt, jag hade gärna läst mer om den.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22