SVART HIMMEL

Oct 14th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Svart himmelAv Arnaldur Indriðason
Svörtuloft
Översatt av Ylva Hellerud
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-303663-2, inb, 326 sid

En kvinna som anklagas för utpressning misshandlas till döds. Är det en torped som driver in narkotikaskulder? En sjaskig småkriminell alkoholist försöker kontakta polisen.

Huvudperson är Sigurdir Oli. En inte helt trevlig polis. Han har figurerat i de tidigare böckerna. Som vanligt gör Indriðason bra porträtt av olika människor.

Indriðasons böcker är som regel spännande. Men är de kriminalromaner i traditionell mening? Minns hans Kvinna i grönt som jag anser vara en alldeles lysande skönlitterär roman med kvaliteter långt utöver kriminalromanens. Norstedts kallar honom Nordens bäste deckarförfattare. Det har jag inget emot, men jag tycker att han är något mera som författare. Här skildrar han till exempel, på ett initierat sätt, upprinnelsen till den isländska bankkollapsen.

Arnaldur IndridasonHan gestaltar människor och natur på ett enkelt men tydligt vis. Hans språk är enkelt och lättflytande. Det är en svår konst.

Har läst ett antal svenska kriminalromaner nyligen. En del debutanter. Men de är mil från Arnaldur Indriðason ifråga om innehåll, språkbehandling och gestaltning.

Svart himmel är kanske inte hans bästa roman, men i konkurrens med hans medtävlares alster står den sig mycket väl.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22