SVART ARBETE

Dec 1st, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Svart arbete

Av Rolf Almström
Bokförlaget Mormor 2009

Det här är en bok som handlar om alkoholister, knarkare, svartjobbare och hemlösa. Om den grupp människor som lever ytterst i samhällets utkant. De som låter sig utnyttjas av skrupelfria  s k entreprenörer och är lika rädda för fackliga ombudsmän som för polisen. De skildras på ett sätt som gör boken till nyttig läsning för alla de lyckade i präktighetens välutrustade vardagsrum.

Huvudpersonen Danny är ett undantag genom att han har resurser att ta sig ut ur den hopplösa situationen. Han knarkar inte, röker inte och super måttligt. Den enda diagnos han har är oförmåga att riktigt ta tag i sitt liv. Han får hjälp på traven av två mord och en förälskelse. Svart arbete handlar också om att bli vuxen och ta ansvar.

Rolf Almström

På vägen dit hinner Danny bl a gå på kurs i arbetsförmedlingens regi, där kursledaren, som döps till Tofs i nacken, pratar för äldre och yngre arbetslösa om visioner, utmaningar, möjligheter, paradigmskifte och att sånt som rättvisa bara är ett ord för gnällspikar. Boken har gott om galghumor och halsbrytande ironier.

Karaktärerna i boken är tydligt tecknade. Man kan se Mikko och Nisse Nubb framför sig. De talar en göteborgska som kräver en egen ordlista.. Hur många vet vad en kombarris är? Bara att få veta det är en anledning att läsa boken.

Rolf Almström gjorde sig känd i början av 1990-talet som novellist och romanen Slutspel blev film.  Svart arbete är en come back efter 13 års tystnad och det är en mycket läsvärd sådan.

SVERKER NYMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22