SVÄRMAREN

Apr 4th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till SvärmarenAv Anna Bovaller
Norstedts 2010

Petra Wester är jurist på Adelsohn & Strands stockholmskontor. Hon har själv anställt Victoria Fors, den unga, nyutexaminerade juristen från södra Sverige för några år sedan, och arbetat nära henne då Victoria en sommarmorgon hittas död på kontoret – våldtagen och med ett sår i bakhuvudet.

Petra undersöker saken, både på uppdrag från juristfirman och av eget intresse. En komprometterande läcka verkar finnas på firman, något som skulle kunna helt förstöra Adelsohn & Strands rykte, och Petras älskare Lars är möjligen inblandad. Många underligheter finns också i Victorias bakgrund: Hon verkar alltid befinna sig i händelsernas centrum, ibland på ett negativt sätt. Hon har i barndomen skadat sin kamrat Eva så illa att Eva förlorat ena ögat, hon har haft en tidig kärleksaffär med en pojke som blir dödad efter ett uppträde hemma hos Victorias familj, föräldrarna har ingen kontakt med sin dotter, Victorias bror är fotbollshuligan och i kontakt med kriminella gäng, Victoria är möjligen läckan i advokatfirman och Victoria och Eva har båda känt Petras döda syster Paula. Vad har Paula varit med om innan hon dog, och är Eva eller Victoria inblandade i hennes död?

Petra följer sina spår och sina ingivelser, och blir en medspelare i upplösningen av historien. Systern har utnyttjats sexuellt, blivit deprimerad och anorektisk och inte orkat leva vidare. Även Victoria har utnyttjats på flera sätt, samtidigt som hon spelat med i elaka spel. Många har försökt dölja mycket, men till slut spricker den bubbla som många blivit beroende av ska hålla för att de ska kunna upprätthålla sina livslögner.

Över huvud taget handlar denna historia i stora drag om livslögner; generationer bakåt och hela samhällen enas tyst om att inte yppa något som kan rubba det bestående. Man kan kanske säga att det är lite för många ingredienser i den här historien – Bovaller kryddar med en bukett sociala och psykiska problem som inramar berättelsen: narkotika, bigotteri, missfall, mord, anorexi, våldtäkt och tystnadens tyranni. Berättelsen hade kanske blivit lite trovärdigare om hon lugnat sig lite och låtit historien tala för sig själv. Men den är välskriven och rätt spännande – en typisk svensk 2000-talsdeckare.

KERSTIN WALL

Anna Bovaller. Foto Thron Ullberg

Anna Bovaller. Foto Thron Ullberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22