SVALLVÅGOR

Dec 12th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till SvallvågorAv Amanda Jennings
In Her Wake, 2016
Översatt av Ylva Stålmarck
Lind & Co, 2017
ISBN 978-91-7461-911-9, 436 sidor

Bella Campbell, jagpersonen i denna smått oroande psykologiska thriller av brittiska Amanda Jennings, är 28 år gammal när hon efter moderns död och faderns självmord får veta att de inte var hennes riktiga föräldrar. I själva verket blev hon som barn kidnappad från sin egen familj som ersättare för den döda dotter som älskades så högt av sin förvirrade mor. Det var vid ”moderns” begravning som den hon räknade som sin far antydde att han hade något viktigt att berätta för henne, men aldrig kom sig för att göra det. Dagen efter begravningen hittas han död invid sitt självmordsbrev där sanningen finns nerskriven.

Nu börjar Bella förstå att hennes återkommande mardrömmar i själva verket varit förträngda minnen. Hon lämnar din dominante man, länsar deras gemensamma bankkonto och ger sig av från hemmet i London till St. Ives i Cornwall, hennes riktiga mors senast kända adress, där hon hoppas få svar på sina många frågor.

Det är en gripande historia som uppenbaras, tyvärr skriven i ett så långsamt tempo att det emellanåt bär emot att läsa vidare. Den sårbara Bella tvingas nämligen analysera alla bekymmer som uppstår efter vägen och det tar tid från både henne och läsaren. Men språket är invändningsfritt och de spörsmål som ställe angående tillit och moral är relevanta.

Amanda Jennings föddes i London 1973 men flyttade med familjen till en lantlig by i Berkshire som ung. Hon ville först bli arkitekt som sin mor men bytte sedan ämne till historia. När hon sedermera arbetade med att skriva reklamtexter för mindre företag slog det henne att hon kunde försörja sig på sådant. Efter en tid som författare av situationskomedier för BBC blev driften att skriva något eget för stark och hon skrev romanerna Sworn Secret och The Judas Scar som båda hamnade på topplistorna i England och USA. Svallvågor är hennes första bok på svenska. Hon arbetar nu på sin fjärde bok i huset i Henley-on-Thames där hon bor med man, tre döttrar och flera husdjur.

NINNI C. LARSSON

Amanda Jennings

Amanda Jennings. Foto One Life Studios

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22