SVÅLHÅLET

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Mikael Niemi
Norstedts 2004

Efter succén med Populärmusik från Vittula kommer Mikael Niemi med en bok som inte är så lätt att sätta i ett fack. Den är döpt efter en sunkig rymdkrog, en tydlig blinkning till Stjärnornas krig, där insläppsvakterna är väldiga träsksvin, värre typer än de som dväljs i trakterna kring Stureplan i Stockholm.

Niemis stil i den här boken liknar den som frodades i gamla MAD, Hel-Garv och liknande blad som kom ut för länge sedan och sedan dog sotdöden. Det är alltså burleska noveller som utspelas i yttre rymden för det mesta men ändå handlar om dagens jordeliv. Egentligen är det enbart fiction, för science är det ganska ont om. Däremot kan troligen också tekniker njuta av författarens burleska och ibland ganska ovårdade språk och halvgalna infall.

Den genre han nu gett sig på är sällan bestsellerfrämjande. Å andra sidan hade jag knappast heller trott att Vittulaboken skulle bli en så stor sak. Både den och Svålhålet är roande för stunden enligt min mening. Men eftersom jag brukar ha fel får väl Norstedts försäljningsavdelning visa att jag har det även denna gång.

JOHANNES GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22