SUNSET LIMITED

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

By James Lee Burke
Orion Books 1998

Här den Robicheaux-deckare, som jag hört så många lovord om både från kännare i Sverige men kanske framförallt från USA. Att Burke skriver mycket bra vet jag redan, men att han skulle vara så fascinerande i denna sin serie om detektiven Dave Robicheaux har jag först nu fått bevis för.

Storyn går mycket långt tillbaka och handlar om det stora problemet med rasmotsättningar i södern. Vi får gå tillbaka fyrtio år i tiden då labourledaren Jack Flynn korsfästes nere i Louisiana. När så Flynns dotter Megan återvänder till platsen för brottet förstår naturligtvis Robicheaux omedelbart att allt gammalt hat kommer att blossa upp igen. Megan är journalist och vill naturligtvis att fallet med det brutala mordet på hennes fars ska kunna lösas till slut

Robicheaux, som vet att det är Ku Klux Klan som ligger bakom mordet försöker med alla medel skydda Megan och hennes bror när de anländer till staden. Hans starka beskyddarkänsla för de som behöver hjälp sätt på stora och svåra prov i kampen för att rättvisan ska ha sin gång.

Burke skriver verkligen på ett mycket speciellt sätt och jag skulle verkligen inte vilja vara i översättarens kläder när detta epos ligger klar för översättning på det svenska förlaget. Men jag är övertygad om att författaren Burke är i Sverige för att stanna.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22