SUCKARNAS BRO

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Olen Steinhauer
The Bridge of Sighs 2003
Översatt av Ulf Gyllenbak
Minotaur 2004

Nej, det här är inte en roman som utspelar sig i Venedig, trots titeln. Romanen, som i år nominerats till Edgarpriset, handlar om det fiktiva kommunistlandet Everland (!) år 1948. Den revolutionära elden brinner inte längre med samma fart efter befrielsen från tysk överhöghet. Den unge Emil Brod har fått sitt första förordnande som kriminalpolis, men kollegerna ser snett på honom eftersom han tillbringade krigsåren i Finland.

En populärkompositör hittas mördad och Brod får ta hand om utredningen. Steinhauer skapar en stämning som påminner om den i Gorkijparken, grå och trist, när han berättar om hur Brods ledtrådar leder honom allt längre upp i hierarkin. Vi hamnar alltså i en intrig som återkommer med jämna mellanrum och handlar om hur maktens män tror sig komma undan sina brott i kraft av sin ställning medan en i massan arbetar sig blå för att sätta käppar i hjulet.

Fast Steinhauer turnerar det slitna temat på ett skicklig sätt och spänningen kryper fram längs vägen mot ett moraliskt ställningstagande.

Fast … Everland?

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22