STYRKAN

Mar 10th, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till StyrkanAv Don Winslow
The Force, 2018
Översatt av Frida Lindholm
Harper Crime, 2018
ISBN 978-91-509-3096-2, 494 sidor

Don Winslow är något av en doldis i deckarvärlden men efter att ha gett ut ett tjog uppskattade kriminalromaner har han blivit den författare som uppskattas stort av sina skrivande kolleger. Han är flitigt översatt och flera av hans böcker har filmats.

Don WinslowDen Kalifornienbaserade  Winslow vet vad han skriver om. I hans curriculum vitae finns titlarna privatdetektiv och journalist. Det senare yrket lärde honom vikten av research och han lär ha lagt ner flera år på att få fram underlaget till Styrkan.

Titeln på boken är också namnet på den polisiära specialstyrka i New York som kämpar mot den grova brottsligheten med metoder som inte alltid skiljer sig så mycket från motståndarnas. Det gäller att vara starkast och hårdast för att ha en chans att vinna och styrkans ledare kriminalinspektör Denny Malone följer dessa oskrivna regler under uppdragen på norra Manhattan som i denna roman skiljer sig en hel del från den bild som målas upp i turistbroschyrerna.

Här florerar knark och korruption i en mörk och dyster beskrivning av The Big Apple som rejält maskstunget. Winslow skriver korthugget och vasst och emellanåt så extremt mansgrisigt att man som läsare hickar till och undrar om karlen parodierar övriga hårdkokta författare. Men det är snart glömt när spänningen och drivet stiger under styrkans kamp mot vapenfixarad gängkriminalitet och man andas häftigare medan Danny Malone försöker visa att han är en bra polis fast han är lika korrumperad som alla andra.

Kanske mer. Tillsammans med sina män ligger hann bakom förskingringen av en förmögenhet i och med att lagret med kontanter och droger försvann efter det största narkotikabeslaget i New Yorks historia.
Han och kamraterna vet att FBI har ögonen på dem och att de sitter i klistret förstärker den redan starka kårandan. Styrkan är på sätt och vis New Yorks sjätte maffiafamilj. Den som hoppas på försoning och ett lyckligt slut måste välja en annan bok.

Don Winslow har redan välförtjänt belönats med Raymond Chandler Award, LA Times Book Prize och Ian Fleming Silver Dagger för sina romaner. Regissören Ridley Scott, som redan filmat Winslow, såg till att köpa filmrättigheterna till Styrkan redan innan boken kom ut i USA.

KARL HJELM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22