STUM SITTER GUDEN

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Anna Jansson
Prisma 2000

Nu kommer kvinnorna minsann. Här ytterligare en debutant i kriminalgenren, gotlandsfödda Anna Jansson.
Enligt min mening borde hon ha fått vänta, och under väntetiden fått någon att förklara genrens läsares vilja för sig.
Anna Jansson skriver väl (det gör de flesta numera) men har svårt för att plocka bort sina älsklingsstycken. Detta gör att hon blir för omsorgsfull när hon bygger intrigen.
Allting – både väsentligheter, oväsentligheter, villospår och beskrivningar av huvud- och bipersoner – får samma status, blir till en jämntjock massa.
Fast det är en riktigt bra intrig, det ska sägas till Janssons fördel.
I ett träd utanför Uppsala hittas en inte alltför rekorderlig man och hans hund upphängda i en ask. Båda har dödats och allting tyder på att det är en galen asadyrkare som ligger bakom.
Så långt är allt väl. Utredningen sköts bland annat av kriminalassistenten Maria Waern, vars yrkes- och hemliv penetreras till minsta dammtuss.
När det sedan visar sig att det verkligen är en galen människa som ligger bakom brottet (efter att ha återuppstått från de döda och genomgått plastikoperation) tappade åtminstone jag intresset. Det är svårt att identifiera sig med sinnessjuk logik.
Kvinnor kan, men inte alla kan första gången.
Med mer rutin och inte minst med assistans av en bra förlagsredaktör, blir nog Anna Jansson något att räkna med i framliden.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22