STUM RÄDSLA

Jul 18th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Stum rädslaAv Nevada Barr
Hard Truth, 2005
Översatt av Marie Olsson
Hoodoo Förlag, 2014
ISBN 978-91-981330-0-4, 422 sid

Barr är en flitig författare som dock inte är så känd i Sverige. Därför bockar jag och tackar Hoodoo Förlag (förlagsnamnet är mindre kostigt än det låter, ordet kommer från en viss sorts eroderade klippformationer) för att de ger henne en chans här. Detta är faktiskt hennes trettonde bok med Anna Pigeon som huvudperson. Anna är en tuff dam i 50-årsåldern och parkvakt till professionen. Här tar hon jobb på Klippiga Bergens Nationalpark i delstaten Colorado och lämnar sin man, sheriffen Paul Davidson, hemma i Mississippi.

Nevada BarrHon får genast ett försvinnande att bita i. Tre tonårsflickor försvinner från ett ungdomsläger i den oländiga terrängen och två återfinns efter sex veckor. Då är töserna mycket medtagna och lider av minnesförlust. De hittades av Heath Jarrod som är rullstolsburen efter en klätterolycka och fortfarande arg över att vara handikappad. Hennes relation med Anna börjar inte bra, kanske beroende på att båda är vildmarksmänniskor och i grunden rätt lika. De blir allierade i sina försök att bryta den tystnad som tycks råda kring de återfunna flickorna, vilket tycks sätta dem själva i fara.

De personer som de söker upp verkar inte alltid misstänkta, men de är knepiga så det räcker och Anna är också fundersam gentemot de kolleger som hon hoppats få hjälp av.

Det är en roman om religiös iver, en sekt med drag av Jesu Kristi Kyrka av de Sista Dagarnas Heliga, en obändlig och våldsam natur och människor som kan visa upp en grymhet utöver det vanliga. Här finns rovdjur på både två och fyra ben. Nevada Barr är en utmärkt skildrare av miljön i Klippiga Bergen och dessutom prickar hon i mänskliga drag och beteenden med precision medan intrigen flödar på mot ett tufft och något oväntat slut där huvudpersonen måste hindra en psykopatisk mördare från att rekrytera och träna upp efterföljare i sina blodiga konst.

Nevada Barr föddes i en liten stad i den delstat som gav henne förnamnet. Föräldrarna var piloter och flygmekaniker, ett yrke som förts vidare i släkten, men inte av Nevada som studerade skådespeleri och kom att syssla med sådant i arton år. Hon blev intresserad av miljöfrågor och har sommararbetat i flera nationalparker. Nu bor hon i New Orleans med sin man och sina katter och hundar.

HELGA LINDH

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22