STRIPTEASE

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Carl Hiaasen
Striptease 1993
översatt av Johan Günther
Bonnier Alba 1994

Norskättade Miamijournalisten Hiaasen räknas numera av många till de stora deckarförfattarna och förvisso, han äger väsentliga kvalitéer – men det är enligt min mening ett snäpp upp till riktigt stora mästare som Leonard och Willesford.

Felet med Hiaasen är att han i ambitionen att skriva samtidssatir ofta drar på lite för mycket. Ibland blir det hysteriskt roligt, men lika ofta lite för bra. Överdrifter just i deckare måste hanteras mycket varsamt.

Hans senast översatta verk håller emellertid måttet på de flesta sätt och vis. Handlingen spinns kring en stripsylta, en korrupt och sexgalen kongressledamot, en stackars stupfull börsmäklare som råkar illa ut på nämnda etablissemang under sin svensexa, en höghushög rullstolstjuv osv., osv. Allt i sedvanlig Hiaasen-anda.

Ett klart godkänt, underhållande verk. Har du tidigare ej läst Hiaasen rekommenderas dock först förra årets ”Blå tunga” som introduktion, främst för de delar av berättelsen som beskriver några hamstertjuvars öden och äventyr. Hysteriskt kul!

CYRIL TÖNISBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22