STRIP JACK

Nov 17th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till Strip JackAv Ian Rankin
Strip Jack, 1992
Översatt av Nils Larsson
Modernista, 2016
ISBN 978-91-7701-104-0, 320 sidor

Detta är Ian Rankins fjärde bok i serien om den skotske kriminalkommissarien John Rebus, till sist utgiven på svenska. Här kommer Rebus i kontakt med det unga, rika charmtrollet Gregor Jack, väl sedd ledamot av det skotska parlamentet, som råkar hamna i Edinburghpolisens garn när de gör en razzia mot en av stadens bordeller.

Ian RankinInte nog med detta. Ungefär samtidigt försvinner hans vackra och eldiga hustru Elizabeth, och Rebus som känner till hans fall och anar att det ligger en politisk fälla bakom börjar grundligt utreda alla ledtrådar och hittar en massa skumrask inom det etablissemang Gregor Jack tillhör. Inte minst Jack själv har gjort saker som han inte borde men Rebus är en förstående man trots sitt yrke. Snart har han också hittat saker som styrker hans tro på att det finns en komplott mot parlamentsledamoten. Man vill förstöra mannens goda namn och rykte och kanske till och med gärna se honom död.
När man sedan hittar Elizabeth Jacks brutalt behandlade kropp i ett vattendrag för Rebus byta inriktning. Nu gäller det att hitta mördaren. Misstankar riktas mot en skådespelare men i bakgrunden finns också en inspärrad man som för länge sedan mördade sin fru. Här gäller det för Rebus att trippa på tå.

Ian Rankin visar sig vara en mästare på att dra täcket av Edinburgh och visa vad det är för kryp som dväljs på madrassen. Det beröm och de priser som getts honom världen över för romanserien om Rebus (Edgar Award, CWA Gold Dagger, CWA Diamond Dagger och Chandler-Fulbright Award) säger det mesta om hans kapacitet. Nils Larssons översättning av Strip Jack ska också ha beröm.

KARL HJELM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22