STRINDBERGS STJÄRNA

Oct 5th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Strindbergs stjärnaAv Jan Wallentin
Albert Bonniers förlag 2010

Så är det äntligen dags att släppa höstens stora förhansaviserade bok loss i bokhandeln: debutanten Jan Wallentins Strindbergs stjärna.

Få har väl kunnat missa att detta är debutboken som redan före publiceringen sålts till 14 länder och gett författaren 10 miljoner kronor.

Så alltså: är den bra? Spännande? En ny Milleniumsuccé?

Jodå: hyfsat men inte sensationellt bra, spännande (men inte riktigt hela tiden), och det återstår att se om de 14 länderna blir fler. Fast framgång brukar ju föda framgång så otroligt är det in te.

Det finns dessutom en tydlig likhet med Stieg Larssons framgång. Jan Wallentin har delat upp Lisbet Salaqnder i två unga flickfigurer, en datahacker och en riktig stridis. Hackartjjen gör det möjligt för huvudpersonerna att färdas dolda för polis och säkerhetstjänster genom Europa per järnväg. Fyndig lösning!

Huvudpersonen är en helt annan figur, en fd läkare, läkemedelsmissbrukare, universitetslärare i historia med specialkunskaper om symboler inte minst från nazitiden. Och så är han jude och har fotografiskt minne. Inte precis en hjälte.

En enstöring hittar en död kropp i en nedlagd gruva. Den döde håller ett föremål av egenartat material men som historikern kan tyda, ett slags kors. Intresset växer runt om i världen för fyndet, och det finns de so0m vet att korset tillsammans med en stjärna i samma material är nyckeln till stora hemligheter.

Kunskaper om sådant, och om var föremålen finns, är farligt. Så det blir en hel del action, från klättring på husfasader till utflykter i jordens inre uppe vid Arktis.

Den Strindberg som gett boken dess namn är Augusts brorson Nils som var med Andrée på expeditionen med ballong mot Nordpolen. Och den utflyktens verkliga mål får vi veta mer om i boken. Vi får också veta en hel del om nazisternas tänkande och praxis, om första världskrigets fasor och om hur man tar sig fram under vatten i övergivna gruvor.

Det är, som redan från förhandsspekulationerna sagts, en bok med in slag av Da Vinci-koden, Indiana Jones och konspirationsthrillers och andra övernaturliga hemligheter.

Jo, den är lättläst, och eftersom den kommer att vara en snackis så är det lika bra att ni läser den. Som underhållning är den mer än godkänd, som fakta om nazism kan den göra nytta.

Till sist ett citat, den sista meningen i författarens efterord och tack: ”Vid de fåtaliga tillfällen då romanen avviker från från verkligheten, är det verkligheten som b orde ändra sig.”

LEIF-RUNE STRANDELL

Jan Wallentin

Jan Wallentin. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22