STRIDSORMARNA Del 1 i serien Besttjusaren

Jul 19th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till StridsormarnaAv Nahoko Uehashi
Kemono no souja I Touda hen 2006
Översatt av Kami Anani
Ordbilder 2009

Vi är vana vid att fantasyromaner oftast kommer från västerländska författare, men detta är en japansk historia skriven av Nahoko Uehashi, som är en av sitt hemlands mest uppskattade författare i genren. Uehashi är född 1962, har studerat kulturantropologi vid universitetet i Rikedom och är nu lärare vid Kawamura Gakuen. Hon har belönats flitigt för sitt författarskap.

Denna pocketbok berättar om Elin som växer upp i den by som är hemvist för de personer som sköter om stridsormar, ett slags strids- och försvarsväsen som skyddar människorna i riket. En dag grips hennes mor, djurläkaren Solon, anklagad för att ha dödat de stridsormar hon var satt att sköta om. Det var ett svårt brott och modern avrättades.

Nahoko UehashiElin kastas moderlös ut i en värld hon vet mycket lite om. Den är fylld av intriger och maktkamp, märkliga varelser och hon måste försöka överleva där. En stor del av  tiden funderar hon på modern som fick stridsormarna att lyda henne så fort hon visslade och tankarna upptas dessutom av mammans påstående att det hon gjorde var mycket avskyvärt, ett brott.

Det är en första delen i en romansvit som fantasiläsare mycket väl kan ta till sig. Dessutom är den riktigt spännande när man godtagit legenden om drottningriket där allt utspelar sig.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22