STRIDENS HETTA Jack Tanner i Nordafrika 1942

Oct 22nd, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Stridens hettaAv James Holland
Hellfire 2011
Översatt av Per Lennart Månsson
Historiska Media 2012
ISBN 978-91-87031-48-9, 496 sid

Det finns de som jämför James Holland med den danske författaren Sven Hassel (född Pedersen) som nyligen dog i Barcelona. Båda har skrivit en mängd romaner som utspelar sig under andra världskriget, Hassel från tysk sida och Holland från de allierades.

James HollandHolland har berättat om stridigheter i Norge, Nederländerna och Kreta i sina första böcker med Jack Tanner som huvudperson. Nu har han placerat Tanner i Nordafrika och året är 1942 när det nordafrikanska fälttåget stod och vägde eftersom den brittiska Åttonde armén pressats tillbaka till Alameinlinjen sedan Rommel besegrat den vid både Gazala och Tobruk.

Det är utgångsläget för Stridens hetta där Jack Tanner får uppdraget att hitta en tysk spioncell. Han hamnar bakom fiendens linjer och krigsskildringen förvandlas till en thriller. Holland målar upp en stark bild av både 1940-talets Kairos livsfarliga gränder och västra öknen där tyskarna förbereder sig inför angreppet vid el-Alamein.

När det gäller böcker om andra världskriget har jag aldrig haft riktig fäbless för fiktionen, föredrag de faktaspäckade saker som kommer från bland annat Antony Beevor. Men jag kan göra ett undantag när det gäller Hollands romaner om Tanner. Han skriver trovärdigt på ett rakt språk och även om hjälten måste bete sig på hjältars vis så rör han sig inom ramarna för kända historiska och geografiska fakta. Och här blundas inte för krigets grymheter. Mitt i allt det läskiga finns också plats för kärv humor.

Det kan vara en fördel för läsaren att börja från början i serien. Då får man större förståelse för vad som format huvudpersonen.

James Holland föddes i Salisbury och studerade historia vid universitetet i Durham. Han är medlem av British Commission for Military History. Han har inte enbart skrivit romaner utan också historiska verk.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22