STRAX EFTER SOLNEDGÅNGEN

Feb 13th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Strax efter solnedgångenAv Stephen King
Just after sunset 2008
Översättning Anders Bellis
Bra böcker 2011
ISBN 978-91-7002970-7, pocket, 421 sid

Den här novellsamlingen kom 2010, men vi på Dast missade den. Men nu finns pocketuppplagan och för novellälskare är det bara att gå och köpa den.

Jag läste en hel del King när han började översättas. Det har kommit många, många böcker sedan dess. De har också haft en tendens att bli att tjockare, och någonstans på vägen tappade jag intresset både för de många sidorna och det alltför ockulta.

Stephen KingOckså författaren tappade en del på vägen, nämligen de kortare texterna. I ett utmärkt förord berättar han om detta, och om hur han kom igång igen.

Novellskrivandet började tidigt när de var unga och hans fru upptäckte att ekonomin var usel och noveller var ett sätt att få in extra pengar. Nu behövs inte det, men för några år sedan ombads han att bli redaktör för 2006 års Best American Short Stories, Han blev tvungen att läsa många för urvalet och greps åter av lust att skriva korta berättelser.

I ett efterord berättar han också om bakgrunden till varje novell, och ibland är det en enkel undring: vad händer om en bajamaja välter? En av de mest klaustrofobiska handlar om en man som av en granne han ligger i fejd med stängs in i en bajamaja (plåtförstärkt, inte bara plastväggar) som välts med dörren neråt i ett dike vid en övergiven byggarbetsplats. Solen gassar i Florida och någon tömning har inte gjorts på länge.

Här finns både realistiska och lätt surrealistiska berättelser. Alla är bra.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22