STRANDSATT

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Recension

Av Barbara Vine
No Night Is too Long 1994
Översatt av Ylva Stålmarck
Gedins 1995

Underbara Barbara! Får man säga så i en seriös anmälan? Jag gör det. Ruth Rendell/Barbara Vine skriver så mycket, är ett faktotum till den grad att man kan frestas betrakta henne som vardagsvara. Det är hon långtifrån. Hon fortsätter att ligga på den absoluta toppen.

Strandsatt berättar om den unge studenten Tim som förför den äldre Ivo, lärare i paleontologi, specialist på glaciärekologi. Småningom vill Tim bli fri – för att han förälskat sig i en ung kvinna i stället, Isabel. Men Ivo vill hålla kvar Tim hos sig, med alla medel, och förstöra hans chanser att få Isabel. Denna första del får sin upplösning i Alaskas isande hav. Kärleksturerna berättas med skarp blick och den grymma karga natur som är dess ram skildras mästerligt.

Sedan vänder historien, som den ska göra hos en skicklig thrillerförfattare – och det är ju Vine. Men här tvingas hon ta till lite flera schabloner och historien förlorar lite i format. Räcker ändå för att föra fram till ett överraskande men ändå trovärdigt slut.

En toppthriller. Och Ylva Stålmarcks översättning är godkänd.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22