STRAFFET

May 12th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till StraffetAv Yrsa Sigurðardóttir
Sogið, 2014, engelska originalets titel The Reckoning, 2018
Översättning från engelska Villemo Linngård Oksanen
HarperCollins Nordic AB, 2020
ISBN 978-91-509-4713-7, inbunden, 374 sidor

Boken börjar med de medverkandes namn och hur de uttalas på isländska. Sympatiskt.

Yrsa Sigurðardóttir, isländsk deckarförfattare med att långt förflutet med såväl barnböcker som mörka och kusliga berättelser, utkom 2019 med boken Arvet, en polisroman. Straffet är del 2 och huvudpersoner är återigen polisen Huldar och barnpsykologen Freyja. Trots att de båda är mycket kompetenta och begåvade har de degraderats på grund av förmodade tjänstefel. De har också haft en kort romans, vilket trasslar till det för dem båda på flera sätt.

Straffet inleds av en prolog, som effektivt ger läsaren rysningar och den ondaste av aningar. 14 år senare hittas en s.k. tidskapsel i en skola, en kista där en klass skrivit brev för framtiden. Ett av breven, som är anonymt, innehåller en lista av initialer på framtida mordoffer. När detta blir känt börjar en våldsspiral av grymmaste slag med att två stympade händer hittas. Huldar och Freyja tar sig an det groteska och svårförklarliga fallet.

Straffet är en spännande men synnerligen våldsam historia och rejält obehaglig, särskilt när barn är inblandade. Ingenting för den som är känslig alltså. Enda trösten finns egentligen hos det sympatiska och struliga paret Huldar och Freyja och den realistiska skildringen av ett vintrigt Reykjavik som är kallt, fattigt och, visar det sig, alldeles korrupt.

BERIT ENGDAHL

Yrsa Sigurdardóttir

Yrsa Sigurðardóttir. Foto Lilja Birgisdóttir

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22