STÖRST AV ALLT

Jul 11th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till Störst av alltAv Malin Persson Giolito
Wahlström & Widstrand, 2016
ISBN 9789146232414, Inbunden, 368 sidor

Författaren har tidigare skrivit flera böcker, varav två kriminalromaner. De har precis som denna handlat om juridiska spörsmål, men denna bok är etiketterad rättegångsthriller.

Läsaren får följa en rättegång och vad som händer däromkring. I återblickar får man också veta vad som egentligen har skett, vilken tragedi som har utspelat sig. Dessutom är beskrivningen av ungdomarnas på sätt och vis hopplösa och fattiga liv mycket läsvärt.

Brottet är en skolskjutning på ett gymnasium i Djursholm utanför Stockholm. Att förlägga handlingen till denna ”överklass”-stad är genialiskt. Istället för att använda redan konfliktfyllda förorter har författaren valt en på ytan till synes harmonisk miljö. I skolan möts ändå de rikas barn och de mindre bemedlade, vilket naturligtvis i sig skapar konflikter.

Huvudperson är den artonåriga Maja som också är den åtalade. Det är hon som är berättarrösten, både i rättegångssalen och i de återblickar som ges. Malin Persson Giolito har lyckats skapa ett porträtt av henne som är imponerande djupt. Hon är så väl och dramatiskt gestaltad att hennes känslor och bevekelsegrunder blir nästan logiska i de dramatiska händelser som sker. Det är mycket länge sedan jag läste en så fin beskrivning av hur det är att vara ung och brottas med både omgivningens, skolans, föräldrarnas och sina egna krav.

Boken innehåller väldigt lite av traditionell spänning, men blir ändå en bladvändare. Bara att få veta vad som hänt och varför är en sporre att pressa sin läsning snabbare, och naturligtvis vill man ju också veta vad domstolen kommer fram till. Majas funderingar kring de inblandade personerna får läsarna att se karaktärerna framför sig. Jag vet precis hur åklagare, försvarsadvokat och domare ser ut och varför de agerar som de gör. Funderingarna innehåller också mycket cynisk humor som jag uppskattar mycket.

En sak som gläder mig enormt är att Malin Persson Giolito har blivit författare på heltid. Det kommer mera. Jag kan inte säga annat än att detta är det utan motstycke bästa jag läst hittills i år.

NISSE SCHERMAN

För längesedan träffade jag en socialsekreterare som arbetade i Danderyd med barnärenden i Djursholm. Det var inte lätt. Problemen var både likadana och andra än vad som fanns på andra håll.

Nyligen kom en bok om Djursholm och livet där, och konklusionen var att det spelar ingen roll för de unga som växer upp där om de är bra i skolan, de får fina och välbetalda jobb i alla fall.

Den här rättegångsthrillern kan läsas som en illustration till ovanstående. Den är ett fint porträtt av den 18-åriga Maja, som är den som berättar hela historien, både rättegångsdelen och tillbakablickarna som ledde fram till ”skolskjutningen”.

Men det är också porträtt av hennes Sebastian, sonen till Sveriges rikaste man, och av deras relation (både Majas och Sebastians och Sebastians och hans far). Dessutom många snabbporträtt av ”rika tonåringar”, av skolmiljö och hur rättegång och utredning fungerar. Elaka bilder av den svenska överklassen finns det.

Inte minst finns en samhällskritik som både är underförstådd och i ett kapitel klart uttalad.

I övrigt kan jag bara instämma med Nisses omdömen här ovan.

Läs den, även om du inte annars är speciellt intresserad av deckare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22