STORSJÖODJURET

May 19th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till StorsjöodjuretAv Jonas Moström
Lind & Co 2013
ISBN 9789174611618, inb, 325 sid

Läkaren Jonas Moström, som använder en god del av sin tid till att skriva deckare, debuterade 2004 med Dödens pendel, 2006 kom Svart cirkel. Årets bok, Storsjöodjuret, är den åttonde i raden.

Huvudpersonen i Moströms böcker, läkaren Erik Jensen och hans gode vän, kriminalkommissarien Johan Axberg är båda verksamma i Sundsvall, men i Storsjöodjuret är, som titeln antyder, handlingen i stor utsträckning förflyttad till hans hemtrakter (han är född i Bräcke) och utspelar sig i Östersund.

Jonas MoströmBoken utspelar sig också till stor del i sjukhusmiljö, där Erik arbetar. Den har ett omfattande persongalleri, där många visar sig ha helt oväntade roller och en främlingsfientlig aktionsgrupp ger författaren bakgrund till ett resonemang om medmänsklighet och tolerans, eller snarare intolerans. I boken figurerar poliser från såväl Sundsvall som Östersund och i ”biroller” dessutom Jämtlands president Evert Ljusberg och självaste Storsjöodjuret.

Allt får sin förklaring i bokens slut, under Östersunds festdagar Yran. Berättelsen har en närvaro som lyfter fram Östersund och Jämtland och ger en relativt lättläst bokstund för den som tycker om svenska ”whodunit”-deckare.

ULF BROBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22