STORMEN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Juan Manuel de Prada
La tempestad 1997
Översatt av Manni Kössler
Wahlström & Widstrand 2000

Venedig är tydligen en miljö som passar för våldsdåd. Ibland blir resultatet oerhört bra, som när 30-årige juristen de Prada håller i pennan. Stormen kom ut i Spanien för tre år sedan och fick då det förnäma priset Premio Planeta.

Venedig är översvämmat och isande kallt när den spanske konstvetaren Alejander Ballesieros kommer dit för att specialstudera den mystiska och mytiska renässanssmålningen ”Stormen”, om vilken han redan skrivit sin doktorsavhandling.

I den italienska staden blir han vittne till ett brutalt mord och tavlans innebörd blir till verklighet. Han hamnar på överklassens överdådiga fester och råkar ut för illasinnade internationella konstsmugglare.

de Prada beskriver på en slösande rikt sätt det förfallna, stinkande, labyrintiska men ändå sköna Venedig. Han gör det dessutom på ganska traditionellt latinskt sätt, något som för svenska ögon kan te sig som överlägset och fisförnämt. Hans förhållningssätt till konst och symboler känns snobbigt.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22