STORMAKTSDRÖMMEN

Dec 15th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Stormaktsdrömmen

I svenskarnas spår under tusen år i Finland, Ryssland och Baltikum
Av Christer Nilsson
Carlssons 2009

Det här är en särdeles trevlig och lärorik bok som jag önskar hade funnits i skolan när jag gick i den i en mörk och avlägsen forntid. Stormaktsdrömmen belyser allt det som skolbarn för mer än ett halvt sekel sedan tvingades proppa in i hjärnan, fast med helt andra utgångspunkter. De krigiska konungar Sverige haft var ikoner vars kunnighet och värde inte fick ifrågasättas.

Om författaren Nilsson funnits med i min  klass och visat fram de värderingar (och kunskaper) som lärs ut i hans bok hade han troligtvis fått ställa sig i skamvrån och dessutom fått stryk för majestäts- och överhetsbrott. Den som inte omslöt andemeningen i Fänrik Ståls sägner var antagligen en folkförrädare.

Christer Nilsson

Gudskelov har tiderna förändrats. Det visar inte minst det överflöd av böcker om historia som kommit under senare år.

Christer Nilssons bidrag till den floran är en kombination av reseskildring och historisk lärobok. Han och hustrun Eva har färdats från Stockholm till Åland, vidare till Åbo och längs kungsvägen till Viborg och St Petersburg till Estland och Lettland. Det slår mig att jag besökt alla de platser Nilsson skriver om och jag gräms över att denna bok inte var skriven och medförd när det begav sig.

Egentligen är det underligt att Sverige fick en stormaktstid: landet hade relativt liten befolkning med mycket små resurser. Ändå lyckades denna skruttnation på 1600-talet ta relativt stor kontroll över många länder runt Östersjön. Höjdpunkten kom på 1660-talet för att 40 år senare, under hjältekonungen Karl XII, vittra ner till ett ingenting.

På varje plats författaren besöker ger han läsaren en historisk bakgrund beledsagad av gamla kartor och nya och äldre fotografier tagna av honom själv och hustrun Eva.

Historikern Christer Nilsson är född i blekingska Ronneby och numera bosatt i Helsingborg. Han har tidigare utkommit med böckerna Folkets farsoter och kungarnas krämpor (1995/2000), Sjuka statsmän och vad de ställt till med (2005) samt Fursten och folket. Liv och död i slott och koja (2006), alla på Carlssons förlag.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22