STORM ÖVER ANSALON

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Första boken i serien Solens Drakar
Av Margaret Weis & Tracy Hickman
Dragons of A Falling Sun 2004
Översatt av Erik Andræ
Wahlströms Fantasy 2005

Författarparets förra bok på svenska hette Kaos hämnd och när denna roman börjar har det gått trettio år sedan Kaoskriget. Kontinenten Ansalon är sig inte längre lik, förfallet bara ökar.

När jag skrev om fjolårsboken fann jag ortnamnen roande, för att inte säga märkliga. Det hör till att namn ska vara knasiga i fantasy, men ibland retar det mig att konsekvens saknas. På den karta – sådana är standard – som finns hittar man namn som Blöde och Nattland och Istars Blodhav medan andra tydligen fått behålla större delen av originalets stavning, som Qualinesti, Thoradin och Khur.

Nå, berättelsen – roande och ibland både spännande och tänkvärd – är att Nerakariddarna hade framgång i kriget och växte sig starka, men de har en girig ledare som tänker mest på sig själv, trots att Ansalon nu invaderats av stora drakar som mer eller mindre styr och härjar som de vill.

Till riddarna kommer flickan mina i spetsen för sin trupp och talar om en ny Gud av bibliska dimensioner. Hon agiterar väl och blir allas ledare och det är dags att rädda världen från ondskan. Det är välskrivet och väl översatt (vad jag kan förstå) och som vanligt blir det per aspera ad astra.

BENGT NILSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22